Module 2 Babymassage Online


  1. Achtergrond (Shantala) babymassage theorie
  2. Massagestappen werkboek
  3. Instructievideo buikmassage

Achtergrond (Shantalla) babymassage

..De oorsprong van babymassage in het westen.

 

De Franse gynaecoloog en verloskundige Dr. Frederick Leboyer is o.a. de bedenker van de zachte geboorte. Hij stelde dat als er geen medische indicatie is, een baby geboren hoort te worden in een ruimte waar het lekker warm is en de lichten gedempt zijn. De schok om vanuit de veilige warme omgeving geboren te worden in een koude felverlichte ruimte zou volgens hem veel te groot zijn. Moeder en baby mogen eerst samen kennis maken voordat de navelstreng wordt doorgeknipt. Huid op huid contact. Dan pas hoort de baby weggehaald te worden om gewassen te worden.. Mede dankzij zijn inzicht kunnen vaders bij de geboorte van hun eigen kind aanwezig zijn. Krijgen ook zij de kans om kennis te maken met hun baby, mogen ze de navelstreng doorknippen en kunnen eindelijk na 9 maanden lijfelijk contact maken. Als er geen medische reden is wordt er met de baby door alle betrokkenen met zachtheid en respect voor het wonder omgegaan.

 

Dr. Leboyer kwam in de sloppenwijken van Calcutta/ India met babymassage en aanraking. In India maakt babymassage deel uit van het dageljkse verzorgingsritueel van de baby. In India leeft men veelal vanuit de Ayurveddische visie. Ayurveda heeft de visie dat alles van de mens met elkaar verbonden is. Zo bestaat de verzorging en gezondheid uit voeding, ontspanning, welzijn en welbevinden net als de mens uit één geheel. Zo anders als onze westerse visie op de gezondheidszorg.

 

Hij was erg onder de indruk van de vloeiende, ritmische massage en het effect ervan. Hij mocht bij een vrouw en haar baby uit de sloppenwijk in Calcutta in de leer. Vervolgens heeft hij de kennis van de massage naar het westen gebracht. Hij heeft de babymassage de Leboyer methode genoemd. Dank zij hem, deze vrouw en haar baby kan ik jullie deze prachtige massage aanleren. 

 

De Leboyer methode babymassage is een ritmische vloeiende  Ayurvedische massage waarin je liefdevolle aandacht geeft aan je baby. Elke beweging volgt soepel de andere op in hetzelfde tempo. Het tempo verschilt in wat de baby fijn vindt en wat jij als masseur fijn vindt. Je gaat dit vanzelf aanvoelen. In Nederland vinden gelukkig steeds meer ouders hun weg naar babymassage. Het heeft veel gezondheidsvoordelen en maakt het voor de baby makkelijker om zich veilig geborgen en geliefd te voelen. Veilige Hechting.

 

Dr. Leboyer is in 1918 in Parijs geboren. Hij heeft zijn leven lang gewerkt in het Hospitaal in Parijs. Op 98 jarige leeftijd is hij in 2017 overleden.

terug                                                                                                                                        volgende