Massagestappen werkboek Online 4

Les 4: Rug en gezichtsmassage

 

We herhalen eerst alles wat je al geleerd hebt en gaan dan gewoon door met de rug massage.

 

Rug massage

 

34. Leg je baby overdwars met het hoofd naar links voor je neer. Natuurlijk kan je de baby ook over je linker bovenbeen leggen.

 

35. Als de baby zich over strekt kan je een knuffeltje bij de handjes neer leggen.

 

36. Pak wat olie en verdeel dit over de rug.

 

37. Maak een hand over hand beweging van de nek naar de billen. 3x

 

38. Leg je rechterhand ter ondersteuning in een L vorm onder de billen. Je andere hand maakt krachtige strijkbewegingen van nek naar billen tot over je hand.

Als een extraatje tussendoor kan je nog zonnetje maantje doen. Beide handen draaien hetzelfde rondje waarbij de ene hand steeds over de andere hand glijd en daardoor een halve cirkel op de huid maakt.

39. Pak met de rechterhand beide voetjes vast en strek lichtjes de benen. Strijk met je andere hand krachtig van nek tot en met de hielen. Draai de baby dan weer terug.

 

 

Tip: Doe even wat Yoga oefeningen om de overgang van rug naar gezicht soepel te laten verlopen. Baby's vinden het prachtig.


Gezichtsmassage:

Met het gezicht sluiten we de cursus af. Dit doen we bewust. Een geboorte is voor elke baby een traumatische gebeurtenis. Voor de één erger dan voor de ander. Als de massage direct met het gezicht zou beginnen zonder dat de baby al gewend is aan massage, brengen we die gebeurtenis wel erg dichtbij. Door deze opbouw verkleinen we het risico. Excuus voor de herhaling maar. De baby is leidend in het geheel. Als je baby het niet fijn vindt om gezichtsmassage, of welk deel dan ook te krijgen, sla je dat gewoon over. Dit geld ook als je ergens veel weerstand tegenkomt.

 

41. Leg je handen aan de zijkanten van het hoofdje. Verdeel in gedachten het voorhoofd van haargrens tot wenkbrauwen in 3 lijnen. Lijn 1 start bij de haargrens. Lijn 2 midden van het voorhoofd. Lijn 3 vlak boven de wenkbrauwen.

 

Lijn 1; Leg je duimen naast elkaar in het midden van het voorhoofd bij de haargrens. Strijk naar buiten tot de slapen. Totaal 3x

Herhaal dit bij lijn 2 en lijn 3.

 

42. Leg je duim net onder de wenkbrauw en de top van je wijsvinger erboven. Strijk vanuit het midden langs de wenkbrauw naar de slapen. Draai lichtje rondjes op de slapen. 3x

 

43. Leg de platte kant van je duimen of vingertop wijsvinger aan de zijkant van de neusbrug. Strijk zachtjes naar beneden richting de neusvleugels. 3x

 

44. Maak vanuit de neusvleugels met je vingertoppen grote cirkels rond de ogen en terug naar de neusvleugels. 3x

 

45. Strijk met de platte kant van je duimen vanuit het midden langs de bovenlip naar de zijkant. 3x

 

46. Strijk langs de onderlip vanuit het midden naar de zijkant. 3x

 

47. Strijk met platte vingers vanuit het midden over de kin richting oorlellen. 3x

 

48. Omcirkel met platte duimen de ogen. 3x

 

49. Draai met je duimen achtjes over het gezicht. 3x

 

50. Masseer de oorschelp en het lelletje tussen duim en wijsvinger. 3x

 

51. Sluit de gezichtsmassage af door met beide handen vanaf de bovenkant van het hoofd naar beneden te strijken. Zijkant en voorkant. Leg hierna even je duimmuizen op de ogen en geef hele lichte druk 3x

 

52. Strijk het hele lichaam af en ga door met yoga oefeningen.

Einde van de cursus Babymassage Online. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en dat het wat rust heeft kunnen geven in deze hectische tijd. Dank je wel.

                                                            volgende

Alle massagestappen staan hier online en is te downloaden als boekje in PDF zodat je het kunt printen

Werkboek Massagestappen
PDF – 166,9 KB 1 download

Wil je een mooi tastbaar exemplaar als herinnering bij  je thuis? 

Vraag het me via WhatsApp. Ik stuur je dan een tikkie voor €12,50 en stuur hem je op. 

 

Je ontvangt dan dit mooie exemplaar met de meeste tekst van de cursus, foto's en plaats om eigen foto's in te plakken bij je thuis op de mat.